Naamgever van nieuw hotel Phantasialand was nazi-sympathisant
22-12-2018, 20.55 uur
De naamgever van het nieuwe hotel van Phantasialand blijkt een behoorlijk controversieel persoon te zijn. Het Duitse pretpark kondigde donderdag Hotel Charles Lindbergh aan, vernoemd naar de Amerikaanse luchtvaartpionier Charles Lindbergh. Die keuze is gezien de reputatie van Lindbergh op zijn minst merkwaardig te noemen.
Lindbergh staat bekend als een nazi-sympathisant die regelmatig antisemitische uitspraken deed. In oktober 1938 ontving hij uit handen van oorlogsmisdadiger Hermann Göring een belangrijke prijs voor zijn inzet voor het Duitse Rijk: de Verdienstorden vom Deutschen Adler. Zelfs na het plaatsvinden van de Kristallnacht zag de piloot geen reden om de omstreden medaille terug te geven. "Lindberghs vrienden zijn bekend met zijn neiging naar facisme", schreef columnnist Dorothy Thompson in 1939.
Bij de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog sprak Lindbergh zich in zijn thuisland uit tegen het steunen van Europese landen die tegen Hitler vochten. Volgens de Amerikaanse luchtvaartheld was de westerse beschaving afhankelijk van een samenwerking met nazi-Duitsland. De toenmalige Amerikaanse president Franklin Roosevelt beschouwde hem als een landverrader. "Als ik morgen overlijd, wil ik dat je dit weet: ik ben er absoluut van overtuigd dat Lindbergh een nazi is", zei hij in 1941. Om die reden werd Lindbergh niet opgenomen in het Amerikaanse leger.
Concentratiekamp
Lindbergh heeft zelf altijd beweerd dat hij geen nazi was. Tegelijkertijd had hij min of meer dezelfde opvattingen over ras en religie als aanhangers van de nazi-ideologie. Zo sprak hij zich publiekelijk uit tegen "de joodse invloeden in onze filmwereld, onze pers, onze radio en onze overheid". Zeven jaar na de opening van het eerste Duitse concentratiekamp ontkende hij dat Duitsland zich schuldig maakte aan "agressie en barbaarsheid".
Verder beweerde hij dat Duitsland "een jodenprobleem" had. "We moeten de joodse invloed tot een redelijke hoeveelheid beperken", schreef Lindbergh in zijn dagboek. "Een paar joden zijn wel een aanwinst voor het land. Telkens wanneer het joodse percentage van de totale bevolking te hoog wordt, komt er onmiddellijk een reactie."
Hitlergroet
Er is een foto in omloop waarop Lindbergh zijn rechterhand in de lucht steekt. Hij zou daar echter geen Hitlergroet brengen, maar een vergelijkbare Bellamygroet. Lindberghs toenmalige vrouw schreef destijds in haar dagboek dat Adolf Hitler "een heel groot man" is. "Hij is als een inspirerende religieuze leider. Een mysterieuze visionair die het beste voor heeft met zijn land en de wereld." Na zijn dood in 1974 bleek dat Lindbergh zeven buitenechtelijke kinderen had in Duitsland.
De naam van Lindbergh heeft de afgelopen jaren vaker voor ophef gezorgd. Zo werd vliegveld Lindbergh Field in San Diego in 2003 hernoemd naar San Diego International Airport. Een enorme muurschildering van de piloot moest het veld ruimen. Sinds vorig jaar woedt er ook een discussie over de Lindbergh-terminal in Minneapolis-St. Paul International Airport. Critici vinden het eerbetoon gezien de antisemitische en racistische opvattingen ongepast.
Reactie
Ondanks alle controverse heeft Phantasialand ervoor gekozen om een nieuw hotel expliciet naar Charles Lindbergh te vernoemen. Het is niet duidelijk of het attractiepark research heeft gedaan. Looopings heeft de communicatieafdeling om een reactie gevraagd, maar tot nu toe kwam er geen antwoord.