Verhalen over horrorpraktijken in Noord-Franse dierentuin, maar eigenaar ontkent
10-12-2019, 12.05 uur
Er lijkt een heleboel mis te gaan in de dierentuin van Amnéville. Uit berichtgeving van de lokale nieuwszender France Bleu blijkt dat het Noord-Franse dierenpark zo'n beetje elke denkbare regel met betrekking tot milieu, bedrijfsvoering en dierenwelzijn overtreedt. Ook heeft de tuin een grote schuld.
Zoo d'Amnéville werd in 1986 opgericht door Michel Louis. Hij zwaait er nog altijd de scepter, maar dat zou binnenkort weleens kunnen veranderen. De lijst met misstanden die de zender publiceerde, is bijna eindeloos. Zo belandt de ontlasting van de dieren via pijpen in de bossen buiten het park. Ook diverse chemicaliën worden daar gedumpt.
Om geld te besparen zou de dierentuin bovendien dode beesten in het bos begraven. Het lijk van een ijsbeer belandde vorig jaar zelfs bijna op een stortplaats voor huishoudelijk afval. Ook zou het park liegen over verplaatsingen naar andere tuinen van dieren die in werkelijkheid door wanbeleid zijn gestorven.
Chloor
En dat is nog lang niet alles. Het zeeleeuwenverblijf zou dagelijks tienduizenden liters water lekken. Als het niet constant werd bijgevuld, zou het bassin binnen 24 uur leeg zijn. Ook werkt het filtersysteem niet goed. Omdat Michel Louis toch blauw water wil zien, moeten medewerkers grote hoeveelheden chloor toevoegen. De zeeleeuwen hebben daardoor naar verluidt veel problemen met hun ogen.
Tot 2015 was het park lid van EAZA, een vereniging van uitmuntende dierentuinen. Amnéville werd geroyeerd vanwege de bouw van een tijgerverblijf dat niet aan de eisen van EAZA voldeed. Sindsdien kan de dierentuin niet meer deelnemen aan fokprogramma's en moet het dieren voor veel geld kopen. Louis zou sommige beesten echter in het wild hebben gevangen, wat strikt verboden is.
Overlijden
Betrokkenen wijzen een duidelijk kantelpunt aan in de geschiedenis van de dierentuin: na het overlijden van adjunct-directeur Jean-Marc Vichard in 2011 begon het park af te glijden. Michel Louis verloor zijn klankbord, luisterde naar niemand meer en bouwde schulden op van ruim 50 miljoen euro.
Ook houdt Louis er een dubieus personeelsbeleid op na. Enerzijds betaalt hij exorbitant hoge salarissen, die vaak deels contant - en dus zwart - worden uitbetaald. Anderzijds zet hij mensen die al jaren voor hem werken zonder geldige reden op straat. Louis zou een zwarte lijst bijhouden met medewerkers en ex-medewerkers die voor problemen zorgen, bijvoorbeeld omdat ze zeuren over geld of tegen circussen zijn. Sollicitanten die op Facebook fan zijn van de dierenbescherming kunnen een baan sowieso op hun buik schrijven.
Schulden
Na de publicaties van France Bleu zijn er verschillende onderzoeken in gang gezet, onder meer vanuit de arbeidsinspectie en instanties voor mileubescherming en dierenwelzijn. De onderzoeken komen op een gevoelig moment. Eind september bereikte de dierentuin een akkoord met een buitenlandse investeerder die de schulden van het park op zich wil nemen. Op 18 december beslist de rechtbank van Metz of deze constructie wetmatig is.
De dierentuin beloofde vorige week op Facebook snel met een uitgebreide reactie te komen op "de aanvallen vanuit de media". Dat is nog niet gebeurd. Wel zei Louis dat de verhalen een complot zijn om de dierentuin van hem af te pakken. Veel bezoekers lijken het park voorlopig het voordeel van de twijfel te geven.