Vernietigend rapport over Floriade 2022: geen interessante attracties en reële kans op faillissement
27-03-2022, 12.28 uur
Pretparkexpert Hans van Driem, voormalig directeur van Walibi Holland, laat geen spaan heel van de Floriade in Almere. In 1992 gaf hij leiding aan de Floriade in Zoetermeer. De afgelopen jaren ontpopte Van Driem zich in de media tot een kritische Floriade-kenner. Deze week, aan de vooravond van de Floriade 2022, komt hij met een vernietigende analyse over het miljoenenproject.
De Floriade is een tijdelijk themapark over tuinbouw en natuur, dat eens per tien jaar ergens in Nederland opduikt. In Almere zijn bezoekers welkom van half april tot begin oktober 2022. Maar wat ze daar zullen aantreffen, is volgens Van Driem volslagen oninteressant en achterhaald. In een 23 pagina's tellend document, te lezen via Looopings, somt hij op wat er allemaal mis is gegaan bij het organiseren van de Floriade.
Dat resulteerde in een pijnlijke uiteenzetting van tientallen blunders en problemen, grotendeels veroorzaakt door betrokken politici. Van Driems conclusie luidt dan ook: politici moeten erkennen dat ze totaal geen verstand hebben van dagattracties. "Je loopt als politicus toch ook niet een operatiekamer binnen en begint zonder enige kennis te opereren? Waarom denk je dan wel een themapark te kunnen ontwikkelen en exploiteren?"
Misleidend
Al bij het presenteren van de eerste plannen in 2012 ging het mis, toen burgemeester Annemarie Jorritsma (VVD) en wethouder Adri Duivesteijn (PvdA) schermden met onvolledige en misleidende financiële cijfers. Ze schetsten een rooskleurig financieel plaatje, aldus Van Driem, terwijl voor deskundigen allang duidelijk was de het project tientallen miljoenen euro's duurder zou gaan uitvallen. De tactiek: kosten werden in eerste instantie laag gepresenteerd om de politiek te kunnen overtuigen. "Na instemming zit de gemeente eraan vast en kan men zogenaamd niet meer terug." Dan komen plotseling extra kosten aan het licht.
En om ervoor te zorgen dat de gemeenteraad in 2015 instemde met de gemeentelijke begroting, werden drie modellen met verschillende kostenplaatjes opgesteld. In de begroting is vervolgens alleen het goedkoopste model opgenomen. "Men wist dondersgoed dat men op basis van dit cascomodel eigenlijk geen Floriade kon organiseren."
Totaal ongeschikt
Van Driem voorspelt dat de Floriade in Almere een enorme flop wordt. Er zijn geen wow-attracties en de concurrentie in de branche is moordend, schrijft hij in het rapport. "In 2022 is de Europese consument zo verwend dat zij helemaal niet meer warmloopt voor een paar eenvoudig ingerichte paviljoens, kabelbaan, drijvende bomen of een arboretum." Het thema 'greening' is in de dagattractiemarkt "totaal ongeschikt om grote aantallen bezoekers te trekken". "Men zal geen entreeprijs van 29 tot 35 euro willen betalen voor een politiek gekleurd kleuterverhaal."
De kenner heeft ook kritiek op de locatie en het ontwerp van het park. Er zijn beginnersfouten gemaakt, zegt Van Driem. "De lay-out van de tentoonstelling in vierkanten resulteert in kilometerslange paden waarlangs weinig tot niets te beleven is. Dit leidt tot een verminderde gasttevredenheid, lagere besteding, minder herhalingsbezoek en negatieve mond-tot-mondreclame via social media. Elke ervaren themaparkexploitant kan aan de hand van de kleurrijke impressies zien dat het park een nachtmerrie zal zijn op het gebied van operations en kostencontrole."
Faillissement
Bovendien is de entreeprijs te hoog, om nog maar te zwijgen over de exorbitante parkeerkosten. De initiatiefnemers van de Floriade rekenen op 2.337.500 bezoekers in minder dan zes maanden tijd. Maar als de bezoekersaantallen straks tegenvallen, zo schetst Van Driem, is er een reële kans op een faillissement.
Omdat de gemeente en de Floriade-directie niet open zijn over de kosten van het project, heeft Van Driem zelf een rekensom gemaakt. Hij becijfert dat de Floriade in Almere tot nu toe zo'n 160 miljoen euro aan belastinggeld heeft gekost. Daar kan komend jaar nog zo'n 40 miljoen euro bijkomen, verwacht de expert. Hij vreest dat er uiteindelijk - als alle inkomsten binnen zijn - sprake kan zijn van een verlies van 120 miljoen euro.