Vleessector zet vraagtekens bij nieuw spookhuis Walibi: 'Niet de realiteit'
03-09-2022, 20.20 uur
Het is niet terecht dat Walibi Holland de vleesindustrie in een nieuw spookhuis gaat afschilderen als een afschuwelijke branche vol schimmige horrorpraktijken. Dat vindt Dé van der Riet van lobbyplatform Nederland Vleesland, dat de Nederlandse vleessector vertegenwoordigt. Het pretpark werkt aan een halloweenbeleving met de naam Slaughterhouse. De directie heeft als doel om bezoekers minder vlees te laten eten.
Walibi presenteert zich als "medestander van mensen die opkomen voor dierenrechten en het welzijn van dieren". Dat gebeurt "door de mens in de plaats van het dier te zetten en hem het slachtproces te laten ervaren". "Deze beleving is pas geslaagd wanneer gasten na deze ervaring besluiten geen, of veel minder, vlees te gaan eten", aldus de Walibi-directie.
Van der Riet, die het woord voert namens Nederland Vleesland, snapt weinig van die keuze. "Er is niets mis met een beetje horror als het gepresenteerd wordt met een knipoog, om mensen bang te maken met een fantasiebeeld. Maar dit klinkt als een aperte aantijging dat het er in de dagelijkse praktijk verkeerd aan toegaat. Spookhuisachtige toestanden zijn niet de realiteit."
Hygiëne
De vleessector krijgt naar eigen zeggen regelmatig te maken met spookverhalen over slachthuizen. "Maar het horrorbeeld dat geschetst wordt, heeft niets te maken met de werkelijkheid. Ik vermoed dat de mensen die dit spookhuis hebben bedacht nog nooit een slachterij van binnen hebben gezien. In een slachthuis draait alles om hygiëne. Het slachten gebeurt op een uitermate zorgvuldige en verantwoorde manier, onder toezicht en volgens strikte regels. Alles wordt elke dag volledig gereinigd en ontsmet."
Walibi zou bezoekers niet moeten opzadelen met dit soort maatschappelijke thema's, denkt Van der Riet. "Mensen moeten vooral een leuke dag hebben. Wanneer een attractiepark zichzelf als doel stelt om mensen minder vlees te laten eten, schiet je dan niet je doel voorbij? Een pretpark is voor vermaak en vertier, niet voor ingewikkelde maatschappelijke debatten en zware boodschappen."
Dierenleed
Eerder reageerden de Dierenbescherming en dierenrechtenorganisatie Animal Rights al verbolgen op de plannen voor Slaughterhouse, maar dan om een andere reden. Zij vinden het "walgelijk" om slachthuizen te gebruiken als entertainment. "Net als je denkt dat de minachting voor dieren het dieptepunt bereikt heeft, blijkt het toch nog erger te kunnen", sneerde een voorlichtster van Animal Rights bijvoorbeeld. "Lekker griezelen om het afschuwelijke dierenleed dat zich afspeelt in slachthuizen."