Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nederlands Openluchtmuseum

Nostalgische attracties op nieuwe Winterkermis in Nederlands Openluchtmuseum

18-12-2023, 13.58 uur

In het Nederlands Openluchtmuseum is deze winter een Winterkermis met nostalgische attracties te vinden. Bezoekers van de trekpleister in Arnhem kunnen onder andere een carrousel uit 1890, een zweefmolen uit 1910, een rupsbaan uit 1950 en een reuzenrad uit 1962 ontdekken. Ook kwam er een authentieke rolschaatsbaan.

Voorheen zette het Openluchtmuseum 's winters een grote schaatsbaan neer. Dat vond het management anno 2023 niet meer verantwoord, gezien het hoge stroomverbruik. De Winterkermis op het entreeplein wordt gepresenteerd als een volwaardig alternatief. Iedereen ontvangt twee kaartjes voor een attractie of activiteit.

Naast attracties zorgde men voor een vlooiencircus (1922), een paardenracespel (1970), grijpautomaten (1979) en kraampjes met lekkernijen. Rolschaatsen gebeurt in de Idolize, een ouderwetse spiegeltent met een houten vloer. Het huren van rolschaatsen is inbegrepen bij de entreeprijs.

Rolschaatscultuur
De Nederlandse rolschaatscultuur gaat terug tot de negentiende eeuw, laat het museum weten. Rolschaatsbanen boden een uitkomst toen in de eerste decennia van de twintigste eeuw niet geschaatst kon worden tijdens zachte winters. "Een mooier alternatief voor onze populaire ijsbaan is niet denkbaar", zegt directeur Teus Eenkhoorn.

De Winterkermis, met Amsterdamse gevels op de achtergrond, blijft staan tot en met zondag 14 januari. Elders in het museumpark hangt ook de kermissfeer van weleer, namelijk op de Zaanse Wintermarkt. Daar staan bijvoorbeeld een draaimolen, een poffertjeskraam en een kop-van-jut.











































































Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be