Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Disneyland Paris

Vakbond Disneyland Paris boos: vijf medewerkers bedreigd met ontslag na staking

24-07-2023, 15.38 uurBeeld: @InsideDlpCastle

Vijf medewerkers die de afgelopen weken meededen aan de stakingen in Disneyland Paris, worden mogelijk ontslagen. Dat meldt vakbond UNSA in een verklaring. De vakvereniging suggereert dat er een verband is tussen de deelname aan de stakingsbeweging en het beëindigen van de dienstverbanden.

Een deel van het Disney-personeel legde de afgelopen maanden meermaals het werk neer om hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden te eisen. Hoewel er al enkele weken niet meer gedemonstreerd is, krijgen de stakingen nog wel een staartje. UNSA maakt wereldkundig dat voor vijf stakers een ontslagprocedure is gestart.

"Deze beslissing lijkt gericht op werknemers die gebruik hebben gemaakt van hun recht om te staken op basis van legitieme eisen", laat de vakbond weten in een open brief aan algemeen directrice Natacha Rafalski. "Door deze procedures lijkt u bovendien onze vakbondsorganisatie te willen ondermijnen, door onze activisten en sympathisanten als doelwit te nemen."

Discriminatie
UNSA beklemtoont dat het stakingsrecht is opgenomen in de Franse grondwet en dat discriminatie op basis van deelname aan een vakbond bestraft kan worden met drie jaar gevangenisstraf en een boete van 45.000 euro. "In twee brieven van 24 mei en 5 juni, die onbeantwoord bleven, hebben we hier al voor gewaarschuwd."

Welke redenen het Disneyland-management zelf geeft voor het ontslaan van de vijf personen, is niet bekend. Disney heeft niet op de aantijgingen gereageerd. De vakbond belooft de situatie nauwlettend in de gaten te zullen houden. Bij UNSA zijn meer dan achthonderd werknemers van Disneyland Paris aangesloten.

Meer Disneyland Paris
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be