Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Dolfinarium

In het water springen in het Dolfinarium is strafbaar, oordeelt de rechter

12-10-2023, 22.18 uur

Dierenactivisten die in het water springen tijdens een Dolfinarium-show zijn strafbaar. Tot dat oordeel kwam de rechter woensdag. Een dierenactivist verstoorde in juli 2022 de dolfijnenvoorstelling in het Harderwijkse park. Deze week boog de rechter zich over de zaak, meldt dagblad de Stentor.

Daarbij stond de vraag centraal: valt de actie onder het demonstratierecht, of niet? Volgens de officier van justitie zijn de actievoerders een grens overgegaan door het water in te gaan. "Je hebt in ons land veel ruimte om te demonstreren, maar dat moet wel op een vreedzame manier. Actievoerders mogen geen hinder veroorzaken en het protest mag niet leiden tot gevaarlijke situaties."

Daar ging de rechter in mee. "Aandacht vragen voor onderwerpen is een groot goed, maar dat gebeurde hier niet op een vreedzame manier." Er was bovendien sprake van huisvredebreuk. "Je entreeticket geeft je toegang tot het Dolfinarium, maar daar horen de bassins van de dieren niet bij."

Uitspraak
Daarom is de verdachte schuldig, zegt de rechter. De actievoerder, een 36-jarige Portugese vrouw die onderdeel is van de Vegan Strike Group, was niet bij de uitspraak aanwezig. Omdat ze nog geen strafblad had, krijgt ze alleen een voorwaardelijke geldboete van 300 euro.

Dolfinarium-manager Alex Tiebot laat in een reactie weten dat hij blij is met het oordeel. "Wij respecteren het recht op vrije meningsuiting en protest, maar we keuren deze vorm van actievoeren af vanwege de potentiële risico’s voor onze dieren en bezoekers. We hopen dat deze uitspraak anderen ontmoedigt om dit soort acties te ondernemen."

Meer Dolfinarium
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be