Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen bouwt nieuw verblijf voor twee diersoorten

Vandaag, 09.18 uurBeeld: Mariska Vermij-van Dijk

Een nieuw verblijf in Safaripark Beekse Bergen biedt onderdak aan twee verschillende diersoorten. Eén daarvan kwam eerder nog niet voor in de Brabantse dierentuin. Stokstaartjes gaan hun onderkomen delen met grootoorvossen. De bouwwerkzaamheden zijn al gestart.

Eind 2024 moeten de dieren hun intrek nemen in het gebied van 500 vierkante meter. Het idee voor de introductie van de grootoorvos komt voort uit de wens om een nieuw verblijf te bouwen voor de stokstaartjes. De laatstgenoemde diersoort leeft nu nog in een bosachtige omgeving, terwijl stokstaartjes savannedieren zijn.

"Bovendien willen we in de omgeving van de Olifantenvallei, waar het nieuwe verblijf komt, de veelzijdigheid van Afrika laten zien", zegt ontwerper Rick Merkx. Zo ontstond het idee om de stokstaartjes te verhuizen en er een geschikte Afrikaanse diersoort bij te zoeken.

Roofdieren
Dat werden de grootoorvossen, ook wel lepelhonden genoemd: roofdieren die behoren tot de hondachtigen. "Ze gebruiken hun uitstekende gehoor om te jagen op insecten, zoals termieten", weet curator Lars Versteege. "Verder zijn het vrij schuwe dieren: ze verstoppen zich graag, graven veel en hebben een scherpe reukzin."

Beekse Bergen verwelkomde zes grootoorvossen, die in het buitenverblijf gaan samenleven met veertien stokstaartjes. Beide soorten krijgen wel een apart binnenverblijf. Na de oplevering van het gebied hebben de stokstaartjes twee keer zo veel ruimte als voorheen.

Uitkijkpunten
Ze worden buren van de gnoes, zebra's en waterbokken. Merkx: "Het wordt een plek met onder meer diverse rotsformaties, die dienen als uitkijkpunten voor de stokstaartjes. Ook komen er houtopstanden waar insecten in gaan zitten." Speciaal zand moet ervoor zorgen dat gegraven tunnels minder snel instorten.

Meer Beekse Bergen
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be