Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Phantasialand

Phantasialand betrapt op gebruik van AI-kunst: 'Gewoon triest'

04-09-2024, 12.37 uurBeeld: Double-Ask-7569

Phantasialand heeft artificial intelligence gebruikt bij het ontwikkelen van enkele nieuwe kunstwerken. Dat ontdekte een Reddit-gebruiker, die het Duitse pretpark online aan de schandpaal nagelt. De AI-schilderijen verschenen bij toiletten in themadeel Berlin en een eetzaal in Mexicaanse sferen.

De bezoeker nam de creaties onder de loep en kwam tot de conclusie dat ze gemaakt zijn door een computer in plaats van door een ontwerper. Alle kunstwerken bevatten inderdaad typische AI-elementen, zoals onherkenbare symbolen die tekst moeten voorstellen, wazige details in gezichten en mismaakte handen en vingers.

Onmiskenbaar AI, luidt het oordeel op Reddit. Een teleurstellende beslissing, klinkt het in de reacties. "Phantasialand bezuinigt altijd op de verkeerde dingen", schrijft iemand. "Dat is gewoon triest."

Goedkoop
Meer mensen halen het park online door het slijk. "Nogal teleurstellend", zegt een ander. "Met de liefde en zorg die ze hebben gestoken in het creëren van themazones, voelt dit goedkoop aan. Echte artiesten betalen zou geen probleem moeten zijn. Laten we hopen dat het geen gewoonte wordt."

Artificial intelligence inzetten voor kunst wordt in de creatieve sector gezien als een doodzonde, omdat echte kunstenaars op die manier overbodig worden. Het risico bestaat dat uiteindelijk alleen inspiratieloze en onoriginele content overblijft. Zelflerende machines worden immers louter gevoed met materiaal dat al bestaat.





Meer Phantasialand
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be