Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Inspiratiemanager Efteling aan de schandpaal genageld vanwege actie in Disney-park

Gisteren, 10.49 uur

Een bekende manager van de Efteling wordt door het slijk gehaald in een podcast. Aanleiding is zijn gedrag in een Japans Disney-pretpark. Efteling-gezicht Frans Goenee, die zichzelf inspiratiemanager noemt, bezocht onlangs Tokyo Disney met zijn familie. Daar koos hij er naar verluidt voor om de regels te overtreden en medewerkers te misleiden.

Goenee vertelde dat trots aan een Nederlander die hij in het park tegen het lijf liep. Die Nederlander bleek Thomas van Groningen, politiek verslaggever voor NPO 1 en presentator van de pretparkpodcast ThemeTalk. In de meest recente aflevering van ThemeTalk wordt de ontmoeting uitgebreid besproken, na een uur en acht minuten.

Van Groningen en co-presentator Maurice de Zeeuw nagelen de prominente Efteling-manager vervolgens met naam en toenaam aan de schandpaal. Goenee was in attractiepark Tokyo DisneySea, waar onlangs het nieuwe themadeel Fantasy Springs opende. Het is behoorlijk lastig om toegang tot het gebied te krijgen: alleen mensen met een digitale reservering of een speciaal polsbandje mogen naar binnen.

Brutaal
Sommige bezoekers staan 's nachts al in de rij voor de ingang om een tijdslot te bemachtigen. Goenee had die moeite niet gedaan: hij mocht Fantasy Springs niet in, weet Van Groningen. Dat accepteerde de Eftelinger echter niet. "Ik ben een Hollander hè", zou hij tegen Van Groningen gezegd hebben. "Ja, gewoon een beetje brutaal, gewoon doorlopen."

De podcastpresentator kan er met zijn pet niet bij. "Ik ben nog steeds een beetje overdonderd. Ongelofelijk." Voor Efteling-manager Goenee was rondlopen in Fantasy Springs niet genoeg: hij wilde ook een attractie in. Daar is eveneens een reservering voor nodig.

Niet blij
De Nederlander haalde een QR-code tevoorschijn die niet werkte, beweert Van Groningen. "Dan moet je gewoon doen alsof je het niet begrijpt", zo citeert hij Goenee. "En toen zijn we er met zijn vijven gewoon in gelopen. En die Japanners waren niet blij, maar ja, kon gewoon."

De Zeeuw vat de situatie samen. "Werkt al sinds 1989 bij de Efteling, dringt door een balustrade van lieve Japanners heen en breekt daar vervolgens in een attractie in met een ongeldige QR-code. Dat doe je toch niet?!" Van Groningen: "Hij heeft me het écht verteld, die man. En ik stond echt met m'n bek vol tanden. This is why we can't have nice things: Frans Goenee."

Opscheppen
De podcastmakers zijn verbijsterd over de asociale actie én de manier waarop Goenee daarover aan het opscheppen was. Zelf stonden ze om 05.30 uur op om op tijd een reservering te kunnen plaatsen. "Wij kopen netjes allemaal onze passen. En Frans Goenee die beukt zich met zijn gezin door de wachtrij en illegaal het gebied in? Nou..."

De Zeeuw kan het niet laten om de Efteling-manager na te doen. "Ik ga naar pretparken wereldwijd en daar beuk ik zo illegaal alle gebieden in! En dan doe ik alsof ik het niet snap! Inspirerend hè? Nog een coach nodig?" Van Groningen giert van het lachen. "Hij zei ook: ik breng mensen het Efteling-DNA bij!"

Danse Macabre
Goenee wordt regelmatig ingehuurd door bedrijven om namens de Efteling presentaties te geven over gastvrijheid. Van Groningen en De Zeeuw hebben na het aanhoren van het verhaal al wel een idee wat ze gaan doen bij de opening van de nieuwe Efteling-attractie Danse Macabre: alle aanwijzingen van medewerkers negeren en dwars door alle afsluitingen heen beuken, naar een voorbeeld van Frans Goenee.


Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be