Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Disneyland Paris

Disneyland Paris verwijdert Chinese wasserij vanwege racistische stereotyperingen

Gisteren, 16.14 uurBeeld: @Themountainkin1, @DLPReport

Disneyland Paris heeft een gebouw in themagebied Main Street U.S.A. aangepast. Waar voorheen een Chinese wasserij werd afgebeeld, staan nu verwijzingen naar een Chinees restaurant. De veranderingen waren volgens Disney noodzakelijk om een racistische stereotypering aan te pakken.

Main Street U.S.A. is een geromantiseerde versie van een Amerikaans stadje rond 1920. In één van de zijstraatjes is al sinds de opening in 1992 een Chinees bouwwerkje te vinden. Daar werd een bord met de term "Laundry" vervangen door "Mr. Luk's Catering". Ook de ruiten zijn voorzien van nieuwe teksten.

In de Verenigde Staten golden in de negentiende en vroege twintigste eeuw strenge regels voor Chinese immigranten. Veel baantjes mochten ze niet uitvoeren. Voor het runnen van wasserijen gold een uitzondering. Dat werd namelijk gezien als smerig en onbelangrijk werk.

Gevaarlijk
Bovendien waren de werkzaamheden gevaarlijk vanwege het gebruik van giftige chemicaliën. Zo ontstond een stereotype van Chinezen met een ondergeschikte rol. De Chinese wasserij in Disneyland borduurde daarop voort. Hoewel de referentie op het eerste gezicht wellicht onschuldig lijkt, vond Disney het tijd om de verwijzing weg te halen.

Met de nieuwe benaming Mr. Luk's Catering probeert men negatieve connotaties te vermijden. "Authentic Chinese cuisine", staat op één van de ramen. Daarnaast prijken de teksten "Delectable delicacies" en "Refined specialities". De gevel dient puur ter decoratie: de deur blijft altijd gesloten. "Out for delivery", staat erop.



Meer Disneyland Paris
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be