Documentaire: pretparkfan interviewt makers van iconische attractie in PortAventura
26-12-2024, 14.40 uur
Een nieuwe documentaire draait om de creatie van één van de meest unieke attracties in Europa: Templo del Fuego in het Spaanse PortAventura World. Daarin betreden bezoekers een vervloekte tempel vol met vuur en andere speciale effecten. In een YouTube-video van bijna een uur worden bouwfoto's en ontwerpen afgewisseld met interviews met de makers.
Templo del Fuego werd ontwikkeld en gebouwd in de tijd dat PortAventura nog eigendom was van Universal Studios. Men baseerde het concept op Backdraft, een attractie die tussen 1992 en 2010 te vinden was in het Amerikaanse pretpark Universal Studios Hollywood in Californië.
In de documentaire komen onder andere een ontwerper, een showproducent, een decorateur, een onderhoudsmanager en een lichtspecialist aan het woord. Templo del Fuego is niet gebaseerd op een bestaand merk, maar de beleving moest wel aanvoelen als een avonturenfilm van Steven Spielberg. Het verhaal draait om een archeoloog die toeschouwers stiekem meeneemt naar de tempel. Daar barst al snel de hel los.
Gek idee
Universal deed iets wat concurrent Disney nooit zou doen: volgens het oorspronkelijke verhaal sterft het hoofdpersonage elke show opnieuw. "We wilden dat hij doodgaat, wat eigenlijk een gek idee is", zegt toenmalig Universal-manager Craig Hanna. "Zoiets doe je normaal gesproken niet in een themapark."
Wat Templo del Fuego ook bijzonder maakt, is het gebruik van extreem veel vuureffecten, dichtbij het publiek. Toen het Universal-team het concept presenteerde aan brandweerlieden, reageerden zij vol ongeloof. "Ze keken ons aan alsof we gestoord waren", aldus Hanna. Uiteindelijk kwam het idee toch van de grond, dankzij een heleboel voorzorgsmaatregelen en veiligheidsvoorschriften.
Dichte mist
Naast het showgebouw bevindt zich een gasinstallatie. In het decor werd bijna alleen staal en beton gebruikt: wat lijkt op hout, is in werkelijkheid gemaakt van materiaal dat niet ontvlambaar is. Alle risicovolle effecten werken met triggers. Aanvankelijk hing er ook een dichte mist in de tempel, maar dat element moest verwijderd worden vanwege Spaanse wetgeving op het gebied van legionella.
In de video leggen de makers bijvoorbeeld ook uit waarom het programmeren van de flikkerende verlichting in de wachtrij erg lang in beslag nam en hoe speciale technieken gebruikt werden om het schilderwerk oud te laten lijken. Voor de bouw van Templo del Fuego was in eerste instantie 30 miljoen dollar uitgetrokken. Door bezuinigingen bleef daar uiteindelijk iets meer dan 15 miljoen dollar van over.
Overleed
De documentaire werd geproduceerd door pretparkfan Oscar Elgarrista, werkzaam bij de Zwitserse attractiebouwer RES Rides. Hij droeg de beelden op aan attractieproducent Victor Cavaller, die onlangs overleed. De video is grotendeels Engelstalig.