Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Keuringsbedrijf vertelt: hoe gaat de Efteling om met voedselveiligheid?

Gisteren, 17.59 uur

Hoe wordt de voedselveiligheid in de Efteling gemonitord? Een keuringsbedrijf uit Den Bosch blijkt verantwoordelijk te zijn voor het controleren van de horecakwaliteit in het attractiepark en de resorts, met proactieve inspecties. Op de website van Normec Foodcare zet de firma uiteen hoe de samenwerking met de Efteling verloopt.

In Nederland controleert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of horecagelegenheden voldoen aan de eisen. De Efteling, waar zo'n zeventig horecapunten te vinden zijn, werkt ook samen met Normec Foodcare voor losstaande hygiëne-inspecties.

"Hygiëne vormt hier de absolute basis: niet alleen voor voedselveiligheid, maar ook om vertrouwen uit te stralen naar bezoekers", meldt het bedrijf. "Dagelijks moeten duizenden maaltijden veilig en hygiënisch worden bereid, en een incident kan zowel de gezondheid van gasten als de reputatie van het park schaden."

Risico's
Normec presenteert zichzelf als "een inspectiepartner die risico's herkent, processen begrijpt en actief meedenkt". Jaarlijks voert de firma ongeveer honderd inspecties uit in de Efteling. "Dit gebeurt op basis van een zorgvuldig afgestemde planning, waarbij per locatie wordt bepaald hoe vaak inspecties nodig zijn."

Naast reguliere controles nemen inspecteurs ook monsters en contactafdrukken mee. De inspecties worden onaangekondigd uitgevoerd om een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen van de dagelijkse praktijk. Dat gaat verder dan het afvinken van een controlelijst, aldus Normec.

Bijsturing
De partner spreekt over een "diepgaande aanpak". "Wanneer iets afwijkt van de norm, zoeken de inspecteurs naar de achterliggende reden en beoordelen of bijsturing nodig is." In sommige gevallen worden processen aangepast.

Efteling-kwaliteitsadviseur Hanno Engwerda: "Ze beoordelen niet alleen of iets goed of fout is, maar vragen juist door. Die aanpak zorgt voor waardevolle inzichten." De inspectieresultaten worden gedeeld met de NVWA.

Score
Horecalocaties krijgen de status 'groen' bij een score van minimaal een 8. Inmiddels haalt de Efteling gemiddeld een 8,5. "En we streven nog hoger", aldus Engwerda. "We willen laten zien dat we voedselveiligheid écht serieus nemen."



Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be