Cabaretier blikt terug op hilarisch vakantiebaantje bij Land van Ooit
05-11-2017, 20.52 uur
Hoe was het om als 16-jarige te werken in Het Land van Ooit? In een hilarische column in dagblad Trouw blikt cabaretier Johan Goossens terug op zijn tijd als medewerker van het failliet verklaarde Brabantse kinderpretpark. "Ik zag Kloontje het Reuzenkind elke ochtend bloedchagrijnig zware shag roken", vertelt hij.
Een carrière bij Het Land van Ooit voelde als een serieuze taak, weet Goossens nog. "Hoewel we pukkelige blagen waren die nog braaf elke avond bij onze ouders aten, voelde het of we ons het snot in de ogen werkten voor het onderhouden van een gezin van acht."
Het park zelf stelde weinig voor. Een pannenkoekenhuis omschrijft hij als "een donkere tent met nergens een vrolijke kom beslag of zelfs maar een koekenpan te bekennen". "Er stonden een vriezer en een oven, en als er een bestelling binnenkwam, klom ik in de diepvries om bevroren fabriekspannekoeken uit plastic te scheuren."
"Het gênantst vond ik het als er een portie poffertjes werd besteld. De klant stond er verbijsterd bij te kijken als Judith in de open keuken tien keiharde poffertjes op een bakplaat kletterde, de oven op vijf zette en daarna 'eet smakelijk' zei en 'tot ooit!', hierbij haar rechterhand zwaaiend boven haar hoofd."
In Het Land van Ooit waren kinderen de baas. "Omdat ze bij de grens werd meegedeeld dat ze hun ouders mochten behandelen als lakeien, waren ze volkomen onhandelbaar. Ouders sjokten totaal burn-out door het park en snakten tussen al het theatrale gedoe vaak naar een simpel praatje met een normale volwassene."
Helaas stuitten ze hierbij op de acteerambities van het personeel. "'Was het gisteren ook zo druk in het park?', hoorde ik een vader een keer aan Judith vragen, duidelijk om een praatje verlegen. 'Geen idee', zei Judith met haar 45 jaren zonder een tel te missen. 'Gister was ik aan het spelen in het Roze Kasteel.' Hierna tilde ze haar hand boven haar hoofd om de Ooitgroet in te zetten en droop de vader af."
Het Land van Ooit ging in 2007 definitief dicht vanwege tegenvallende bezoekersaantallen. Sindsdien wordt het terrein gebruikt als een openbaar wandelpark. De attracties en theaters zijn afgebroken.