Te hoge werkdruk in Blijdorp: 'Fysieke en emotionele overbelasting'
11-12-2017, 10.54 uur
Medewerkers van Diergaarde Blijdorp hebben het moeilijk. Door een ingrijpende reorganisatie is de werkdruk schrikbarend hoog. Die alarmerende conclusie staat in het meest recente jaarverslag van de Rotterdamse dierentuin, dat Looopings heeft ingezien.
Er wordt gesproken over "verstarring van de organisatie". Medewerkers hebben last van "fysieke en emotionele overbelasting". "De organisatie bleef naar binnen gericht waarin gepercipieerde angsten en onzekerheden een verlammende invloed hadden."
Bovendien is het ziekteverzuim in het dierenpark "behoorlijk hoog". "Er is sprake van overbelasting doordat met minder mensen te veel taken worden uitgevoerd", meldt het rapport.
Er schort ook een hoop aan de interne communicatie. "Het ontbreekt aan een snelle en actuele terugkoppeling van de informatie aan leidinggevenden op de gebieden waar zij verantwoordelijk voor zijn."
De reorganisatie heeft al met al "niet geleid tot een moderne wijze van functioneren". "De neiging terug te verlangen naar het verleden is soms sterker dan de ontwikkelingsmogelijkheden naar de toekomst te zien en te ontwikkelen."
Ook over de huidige staat van Blijdorp is het rapport ongemeen hard. Met name onderwaterwereld Oceanium, geopend in 2000, moet het ontgelden. "Het toenmalige verhaal, een reis langs de kusten van Noord- en Zuid-Amerika, blijkt bij bezoekers niet goed over te komen. De oorspronkelijke verblijven zijn ondertussen behoorlijk gedateerd en beantwoorden niet meer aan de verwachtingen van het moderne publiek."
Onlangs gaf directeur Erik Zevenbergen nog aan dat meerdere verblijven in Blijdorp grondig gerenoveerd moeten worden. Dat gaat vele tientallen miljoenen euro's kosten. "Terwijl ik jaarlijks maar een paar miljoen beschikbaar heb voor het onderhoud van álle gebouwen."