Nieuw in de Efteling: virtualreality-versie van Droomvlucht
12-04-2018, 10.17 uur
![](img/foto/120418virt0.jpg)
De Efteling heeft vandaag een speciale virtualreality-versie van Droomvlucht in gebruik genomen. Tot nu toe was de populaire attractie vanwege veiligheidseisen niet toegankelijk voor rolstoelers en andere invaliden. Speciaal voor hen is er een interactieve virtualreality-beleving ontwikkeld.
Bij de uitgang van Droomvlucht bevindt zich nu een aparte ruimte waar invalide bezoekers een virtualreality-bril op krijgen. Op die manier krijgen ze toch mee wat er in de 25 jaar oude attractie te zien is. Bovendien kunnen ze dankzij een koptelefoon en een microfoon contact houden met hun gezelschap in het karretje.
"Ze beleven dus hetzelfde als de gasten die op dat moment in de gondels zitten", vertelt Efteling-directeur Fons Jurgens. "Op die manier is het echt een groepsbeleving. Met de virtualreality-headset is het bovendien mogelijk om 360 graden om je heen te kijken." Er wordt ook gebruikgemaakt van wind- en geureffecten, om de beleving zo realistisch mogelijk te maken.
Het is niet nodig om de Virtuele Droomvlucht vooraf te reserveren, maar de capaciteit is beperkt. Er zijn twee opstellingen met elk twee headsets. Per virtuele rit is er plaats voor één invalide met een faciliteitenkaart en één begeleider, die contact kunnen hebben met maximaal twee personen in de attractie. Zij moeten eerst wel gewoon in de rij staan.
Een handjevol attracties in de Efteling is niet toegankelijk voor bezoekers met een beperking. Naast Droomvlucht gaat het om Villa Volta, de Monorail bij het Volk van Laaf, kindermolen Polka Marina en het Doolhof. In het Sprookjesbos moeten invaliden Doornroosje en een deel van het Kabouterdorp noodgedwongen overslaan.